Mavent Magyarország Kft.

Árnyékolástechnika blog

Árnyékolástechnika blog

Hogyan árnyékoljunk télikertet?

2022. október 22. - Mavent

A télikert varázsa a nagy üvegfelületekben rejlik, melyeken keresztül egész évben élvezhetjük a napsütést. Azonban emiatt extra odafigyelést kell fordítani a megfelelő hőháztartás fenntartására, ami az árnyékolók nélkül könnyen megborulhat. Nyáron a tűző napsütés szaunává változtathatja a helyiséget, télen pedig a benti meleg levegő könnyen el tud szökni a nagy üvegfelületeken keresztül.

271177798_4920206708023396_8355637609228903880_n.jpg

A leghatékonyabb árnyékolók a télikert külső részére vannak felszerelve, ugyanis kizárólag ezeknek van hőszigetelő hatásuk. Ugyanakkor itt fontos megjegyezni, hogy az árnyékolók elsődleges feladata az UV sugarak kiszűrése és nem a hőszigetelés. Egy alapból rosszul szigetelt szobával tehát nem fog csodát tenni egy árnyékoló.

Télen hajlamosak vagyunk elfeledkezni az árnyékoló használatáról, pedig ez tudja védeni a télikertet a gyors lehűlés ellen. A november beköszöntével egyre kevesebb fény éri a télikertet, így ha ott teleltetjük növényeinket, akkor mindenképp szükség van a plusz fűtésre. Érdemes az árnyékolót még napnyugta előtt leengedni, így lassabban fog lehűlni a szoba és kevesebb extra fűtésre less szükség.
A modern télikert árnyékolókat, mint a Topfix, be is programozhatjuk előre, így nem kell minden nap manuálisan vezérelni őket.

camegue_3-2.jpg

Mire figyeljünk a télikert árnyékolóknál?

Az árnyékolás tervezésnél a legfontosabb, hogy a helyes tájolás: mennyi ideig süt oda direktben a nap, milyen irányokból érik a napsugarak stb.
A másik szempont, hogy mire lesz legtöbbet használva a télikert: növények teleltetése, kikapcsolódás, esetleg üvegházként szeretnénk, hogy funkcionáljon.

Ezek után következik annak az eldöntése, hogy külső vagy belső árnyékoló legyen. Mindkét típusból rengeteg féle érhető el a piacon az időjárásálló textilárnyékolóktól kezdve, a tolózsalugáterig.

A bejegyzés trackback címe:

https://mavent.blog.hu/api/trackback/id/tr9617960144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása