Mavent Magyarország Kft.

Árnyékolástechnika blog

Árnyékolástechnika blog

Mire kell figyelni a zsaluzia vásárlásnál

2022. április 18. - Mavent

bt_20170720_lakeforest_093.jpg

A zsaluzia az a külső árnyékoló, ami amellett, hogy nagyon hatékonyan képes felfogni a beérkező meleget, szabályozható fénybeesést is biztosít. Ennek köszönhetően a legnagyobb nyári hőségben is lehet élvezni a napfényt, anélkül hogy szaunává változna a lakás.

A zsaluzia tokja: utólagos vagy építés alatti beszerelés

A zsaluzia felhúzásakor annak tokjába kerülnek a lamellák szépen egymás alá, míg a redőnynél a palást feltekeredik egy tengelyre. Ez azt is jelenti, hogy a tok rész nagyobb helyet foglal el, mint a redőnynél, ezért a beszerelés előtt fontos felmérni a rendelkezésre álló helyet.
Az utólagos beszerelés esetén szinte mindig a külső tokos verzió jöhet csak szóba, azonban ha építés alatt van még a ház, akkor a vakolható tokos megoldást is lehet választani. Ebből a fajtából ma már létezik úgynevezett hőhídmentes változat is, ami tulajdonképpen kiváltja az áthidaló elemeket.

Az öntartó zsaluzia

Az öntartó zsaluzia hőhídmentes kialakítást tesz lehetővé, így energiahatékonyabb, kevesebb eséllyel alakul ki penészesedés a falakon.
Az öntartó elnevezés abból ered, hogy a lamellákat lefutók tartják, ezért ajtóra is felszerelhető.

Milyen lamella típusok vannak és mi a különbség köztük?

A lamella lehet "C", "S" vagy "Z" profilú, vagyis ilyen alakjuk van. Az alak befolyásolja a szélállóságot, valamint a fényzárást is:

  • C lamella: 60-75 km/h szélállóság
  • S lamella: 75-90 km/h szélállóság, leghatékonyabb fényzárás
  • Z lamella: 75-90 km/h szélállóság, leghatékonyabb fényzárás

A jobban záró lamellák gumiprofillal is rendelkeznek, ami nagyban lecsökkenti a zsaluzia zörgését nagyobb szél esetén.

zsaluzia_lamellak-01.jpgMik a jó minőségű zsaluzia ismérvei?

Az egyik, viszonylag könnyen kiszúrható jel a gyenge minőségű terméknél, hogy látható műanyag alkatrészek vannak. A napnak kitett műanyag alkatrészek sokkal hamarabb elhasználódnak, mint alumínium társaik.
A lamellák meghatározó szerepet játszanak a hosszútávú működésben, ezért érdemes megnézni, hogy nem görbék-e, szépen zárnak-e a széleken is, illetve kérdezzünk rá az anyagvastagsára: ha 0,42 mm alatt van, akkor nem stimmel valami.

bt_20170804_budakeszi_226-hdr-edit.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mavent.blog.hu/api/trackback/id/tr9217810551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása