Mavent Magyarország Kft.

Árnyékolástechnika blog

Árnyékolástechnika blog

A műanyag redőnyök felépítése és amit tudni érdemes vásárlás előtt

2021. szeptember 19. - Mavent

01.jpg

Egy átlagos vásárlónak nem kell a műanyag redőnyök minden technikai részletét ismernie, azonban néhány alapvető dologgal mégis csak érdemes tisztában lenni azért, hogy vásárlás előtt fel tudjuk mérni a redőny minőségét. A redőnyökből természetesen sokféle változat létezik, a sima külső tokos verzióktól kezdve a vakolt tokos kombi redőnyökig. Ezeknek a felépítése eltérő, de hasonlóságok itt is találhatók.

1. Redőny tok

A minőségi redőnytok műanyag redőnyök esetén is alumíniumból készül. A tokvégek sokszor préselt lemezből készülnek, azonban az alumínium anyagból készült verziók itt is tartósabbak.

2. Tengely

A henger alakú tengely a tokban található és ehhez csatlakoznak a lécek. Készülhet műanyagból vagy nagyobb felületű, motorizált redőnyöknél alumíniumból is. A tengely két végén csapágyak találhatók, melyek biztosítják a rendszer tartósságát.

3. Lefutók

A redőnyök lefutói tartják helyükön a léceken és általában kefe vagy gumikéder található bennük, amik a redőnylécek megfelelő megvezetéséről gondoskodnak. Itt azonban figyelni kell arra, hogy a kefetömítés hamar ellapul, ami a redőnylécek megbukásához vezet. Éppen ezért a minőségi redőnyökben kizárólag gumikédert alkalmaznak.

4. Palást

A redőnypalást tulajdonképpen a szíve és lelke az egész szerkezetnek. Leggyakoribb probléma, hogy nem tiszta és UV álló műanyag granulátumból készülnek a lécek, emiatt idővel megsárgulnak, valamint kevésbé állnak ellent a jégesőnek. A másik gyakori probléma, hogy a redőnylécek elcsúsznak, megakadnak, amin segíthet, ha a lécek arriterezve vannak. 

5. Gurtnigyűjtő

A hagyományos kézi működtetési redőnyök alsó részén található a gurtnigyűjtő, amit nyílászáróra vagy a falba süllyesztve lehet felszerelni. Ennek az alkatrésznek a legfontosabb eleme a rugóacél, aminek segítségével a felesleges gurtni feltekerése történik, ezért az olcsóbb kivitelűek idő előtt tönkremehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mavent.blog.hu/api/trackback/id/tr4316693476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása