Mavent Magyarország Kft.

Árnyékolástechnika blog

Árnyékolástechnika blog

Árnyékolással a hőség ellen

2020. július 14. - Mavent

392a0c2c4c93081bd8e9241ea8d06030.jpg

A megfelelő árnyékoló alkalmazása nagyban csökkentheti otthonunk felmelegedését, valamint jelentősen faraghat az áramszámlánkon is. Először is fontos leszögezni, hogy hővédelem szempontjából kizárólag a külső árnyékolók alkalmazása jöhet szóba, mivel ezek még az épületen kívül felfogják a meleg levegőt. A belső árnyékolók, mint a reluxa vagy a sávroló remek árnyékolók ugyan, azonban használatuk mellett is ugyanúgy fel fog melegedni szoba.

Alumínium árnyékolók - redőny, zsaluzia, zsalugáter

Az alumínium köztudottan jó hővezető, így télen-nyáron segíthet a lakást optimális hőmérsékleten tartani. Az újgenerációs árnyékolóknak köszönhetően, ma már hatékonyan csökkenthető a belső terek hőmérséklete légkondicionáló nélkül is. Egy 20 évvel ezelőtti árnyékoló messze nem volt olyan jó hőszigetelő, mint a mai változatok. Egy modern redőny vagy zsaluzia használata mellett, akár 5-6 fokos különbséget is elérhetünk.

blinds-340657_1920.jpg

 

Külső textilárnyékolók

A külső textilárnyékolók is jó választásnak bizonyulhatnak, például tetőtéri ablakoknál vagy nagy üvegfelülettel rendelkező helyiségekben. Azonban ezeknél szem előtt kell tartani az anyag minőségét. Fontos ugyanis, hogy UV álló, esetleg 100%-ban fényzáró textileket válasszunk. Szín szempontjából érdemes lehet a fehér, illetve annak árnyalataiban gondolkodni, mivel ezek visszaverik a napsugarakat.

Megfelelő használat a maximális hővédelemért

A külső árnyékolók hőpajzsként működnek a nyílászárók előtt, ezért nem mindegy mikor használjuk őket. Ha még a déli, tűző napsütés előtt leengedjük az árnyékolót, akkor megelőzhetjük a lakás felmelegedését.

Az elektromos árnyékolóknál további hasznos funkció lehet, ha előre beprogramozzuk, hogy bizonyos időpontokban vagy napszakban automatikusan lemenjenek az árnyékolók.

A hatékonyabb energiahasználat végett érdemes lehet fényérzékelőkkel is felszerelni az árnyékolókat. Erős napsugárzás esetén az érzékelők automatikusan lehúzzák az árnyékolókat, így akkor sem tud túlmelegedni a lakás, ha nem vagyunk otthon.

A bejegyzés trackback címe:

https://mavent.blog.hu/api/trackback/id/tr7016004016
süti beállítások módosítása