Mavent Magyarország Kft.

Árnyékolástechnika blog

Árnyékolástechnika blog

Mindent a hővisszanyerős szellőztetőkről

2020. január 12. - Mavent

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek használata 2021-től kötelező lesz az új építésű lakásoknál, különben nem kaphatnak használatbavételi engedélyt. Az új rendelet szerint, a lakóépületeknek közel nulla energiaigényt kell teljesíteniük, amihez már nem elég a jó minőségű nyílászárók beszerelése és a legjobb szigetelés sem. A szabályozásban ugyanis az is szerepel, hogy mennyi friss levegőt kell bejuttatni a helyiségekbe, ami a hagyományos ablaknyitással szinte lehetetlen.

Hogyan működnek a hővisszanyerős szellőztetők?

 

A központi szellőztetők a lakás belső levegőjének hő- és páratartalmát hasznosítják újra, ezért csökken az épület fűtési-hűtési költsége. A szerkezet kivezető csövén a hőtől megszűrt elhasznált levegő távozik a lakásból és helyette a bevezető csövön friss levegőt szív be a szabadból, amit a hőcserélő szobahőmérsékletűre melegít fel. A friss levegő felmelegítésére, a már visszanyert hőt használja fel a rendszer, így nincs szükség plusz energiára.
A korszerű épületek ma már mind ezzel a rendszerrel vannak felszerelve.

 

Miért nem elég az ablaknyitás?

 

A válasz egyszerű: lehetetlen elegendő mennyiségű friss levegőt beengedni a helyiségbe egy nap alatt. 

Egy felnőtt ember friss levegő szükséglete 20-40 m3 óránként. Ha ezt megnézzük egy 3 tagú családra, akkor kb. 100 m3 friss levegőre lenne szükségük óránként. Ha nem cserélődik le a levegő a lakásban, akkor az melegágyat biztosít a különböző szennyező anyagoknak és egy idő után penészfoltok formájában láthatóvá is válik. Egy 80 m2-es lakásnál a hagyományos bukó ablak kb. 130 m3 friss levegőt juttat be 1 óra alatt. 

 

Milyen előnyei vannak egy ilyen rendszernek?

 

  • energiahatékonyság, alacsonyabb rezsiköltség
  • penészesedés megelőzése
  • pollenszűrővel ellátható, allergiás tünetek csökkentése
  • nincs huzat és utca zaj

 

Mennyibe kerülnek a hővisszanyerős rendszerek?

 

A szellőztető ára függ a lakás méretétől, a szerkezet hővisszanyerési hatásfokától, de a különböző szűrőktől is. Egy ilyen rendszer általában milliós árkategóriában mozog, ami elsőre soknak tűnhet, de a hosszútávú megtérülése ennek jóval magasabb. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mavent.blog.hu/api/trackback/id/tr5715404640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása