Mavent Magyarország Kft.

Árnyékolástechnika blog

Árnyékolástechnika blog

3 dolog amit a passzívház építésről tudni kell

2019. április 11. - Mavent

A passzívház koncepció Németországból indult el még a 80-as évek végén és mára már egész Európa szerte ismert az új házat építők körében. A passzívházak ökológiai lábnyoma minimális azáltal, hogy nem a konvencionális fűtőrendszereket használja, hanem az elektronikai és gáz működtetésű eszközök (pl.: hűtőszekrény, számítógép, tv stb.) által generált hőt. Egy standard építésű ház esetén, ez a felszabadult hő elszökne az épületből, a passzívházak azonban bent tartják azt, így csak annyi külső energiát használ a ház, ami a levegőcsere utáni fűtéshez kell.

Egy épület akkor minősíthető passzívháznak, ha az éves fűtési/hűtési hőszükséglete maximum 15 kWh/m², a ház belső hőmérsékletének 25 C° feletti (túlmelegedési határérték) gyakorisága éves szinten maximum 10%, a ház összes primer energiaszükséglete éves szinten maximum 120 kWh/m², a légtömörség pedig maximum 0,61/h.

 

passzivhaz.jpg

 

1. Szellőztetőrendszer

Ahogy azt már több uniós országban is alkalmazzák, Magyarországon 2021-től az új építésű házaknak közel nulla energiaigényűnek kell lennie, különben nem kaphatnak lakhatási engedélyt.

A hővisszanyerős szellőztetőrendszerek kulcsfontosságúak az alacsony energiaigényű házak építésénél. Ilyen rendszer nélkül sem a 2021-es törvény feltételei, sem a passzívház minősítés feltételei nem teljesíthetők. 

hocserelos_szelloztetok.jpg

A hővisszanyerős szellőztetőrendszerek a levegőcserét kontrollált módon, pazarlás nélkül oldják meg. A rendszer kintről friss levegőt szív be, amelyet a ház belső hőmérsékletének megfelelően felmelegít vagy lehűt, majd ezt továbbítja az egyes helyiségekbe. A benti elhasznált levegő ugyanezen a rendszeren megy keresztül, és a helyiségekben felszabadult hővel melegíti fel a beérkező friss levegőt, majd a felesleges hőtől megszabadult, elhasznált levegőt továbbítja a szabadba.

Ezen berendezések hővisszanyerési hatásfoka akár 90% is lehet típustól függően. A passzívház minősítéshez minimum 75%-os hatásfokot kell elérni.

2. Tökéletesen illeszkedő nyílászárók

A passzívház minősítés másik fontos szempontja a megfelelő nyílászárók megválasztása, amik nem engedik elszökni az épületben keletkezett hőt. A rosszul szigetelt falak, nem megfelelően beépített ajtók és ablakok hőhidat képezhetnek és hozzájárulnak az épület energiaigényének emelkedéséhez. 

Az ablakoknak és ajtóknak van egy úgynevezett hőátbocsátási képessége, aminek értéke minél kisebb annál jobb. A passzívház minősítéshez a hőátbocsátási képességnek kisebbnek kell lennie, mint 0,80 W/m²K. Ezt az értéket "U" betű jelzi, a mellette lévő alsó index pedig a nyílászáró azon részére utal, amire az érték vonatkozik, - pl.: Uf = 0.5-1 W/m²K, az ablakkeret hőátbocsátási értéke.

A nyílászárók kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe a keret vastagságát, a tömítések számát (legalább 3x-os), szendvicspaneles-e (ez a legjobb technológia), illetve, hogy a kamrák száma arányban van-e a beépítési mélységgel. 

nyilaszaro_passzivhaz.jpg

3. Árnyékolás

Az árnyékolók hozzájárulnak az épület hőtartó képességéhez, így fontos a megfelelő anyagból és beépítéssel kivitelezett árnyékolók választása. Ahogy a nyílászárók esetén is, itt is fontos a hőhídmentes beépítés. Az árnyékolóknál oda kell figyelni a tokrendszer szerkezetének beépítési csomópont rajzára és törekedni a hőhídképződés minimalizálására.

Redőnyrendszerek közül a Perfekt St és a Perfekt AE termékek teljesen zárt tokszerkezetek, így maximális hőszigetelést biztosítanak. A megfelelő tok megválasztása esetén, a zsaluzia is kiváló árnyékolója lehet a passzívháznak és állítható lamelláival szabályozhatjuk a helyiségekbe beeső fény mennyiségét is. 

 

perfekt-st-homersekleti-faktor-1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mavent.blog.hu/api/trackback/id/tr1014757631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása